|
|
Deel II: Die trosse en korrels van vyf wynstyle, van tak na tafel in een jaarPieter du ToitSoos belowe, skryf ek vandag oor die omgewing waar die wingerdstok hom (haar?) elke dag bevind op die vyf plase. Ons vind ook uit wanneer word ons druiwe geoes in die volgende paar weke. Ek begin ook om terme te gebruik waarmee die wynindustrie vertroud is, maar wat onbekend is aan ons, die drinkers. Hierdie week se skrywe is lank, juis om jou na die plaas te neem en om die gevoel te kry van wat daar aangaan. Ligging Klimaat en grond Suid-Afrika het ou-ou gronde, want soos almal wat glo aan die bestaan van miesies Pless, kan ons met tereg aanspraak maak op the cradle of mankind. Met vele valleie en riviere, berge en vlaktes bestaan daar honderde mesoklimate; daarby voeg ons nog verskillende winde en sonvalle, see-invloede en unieke seisoene se invloede op daardie klein area. Tot n groot mate kan die boer nou begin om sy eie mikroklimate te skep deurdat hy die grond moet leer ken en sy druiwe op n spesifieke manier moet oplei om maksimum of soms selfs minimum voordeel te trek uit die opleiding van die stokke. Die van ons wat voetslaners van die blou-blou inheemse berge en vlaktes is, sal weet hoe jy jouself nog die een oomblik in n snikhete grasvlakte kan bevind en skielik is daar ruie bosse om jou en dan sommer n grote woud. As die boer hierdie tipe kennis van sy grond het, strek dit tot sy voordeel en kan hy dit optimaal vir sy boerdery benut. Dit het komplekse wyne en metodes tot gevolg, maar later meer daaroor. Let op, n groter plaas soos Simonsig gaan heelwat mesoklimate hê, want die winde, berge, klowe, dalk n rivier, die son, bome en verskeie ander dinge kan dit beïnvloed. En moet ook nou nie dink dat op die kleinste plaas van die vyf wat ons besoek, naamlik De Meye, alles dieselfde lyk nie, aikôna! Sê nou maar n plasie bestaan uit n groterige koppie en die boer plant reg rondom die koppie in al vier windrigtings, dan vermoed ons reeds verskeie invloede. Nou praat ons nog nie eers van al die grondsoorte en watter druifsoorte aard waar nie. Daar is verskeie grondsoorte in die Wes-Kaap. Drie van hulle staan pa (en ma) vir agt ander. Ons het graniet (pa van Tukulu, Hutton en Clovelly), skalie (pa van Swartland en Glenrosa) en laastens sandsteen (pappa van Longlands, Fernwood en Estcourt). Voor 1940 (sommige ook nog lank daarna) het die meeste boere net bloot geplant, maar deserdae sal die meeste nie sommer n stok in die grond steek voordat hul weet wat die fisiese en chemiese samestelling van die grond is nie. Hier dan die goeie nuus: jy kan daardie grond verbeter of aanpas as dit nie heeltemal na wense is nie, dit wil sê dit het baie maal tekorte. Nie almal is bevoorreg om suiwer oorspronklike grond te bekom nie. Is daar nog? Ja. Ry in die Boland rond en sien hoe lappe aarde teen berghange een seisoen oopgevlek word en die volgende seisoen staan daar heldergroen wingerde. Soms het daar in elk geval net Port Jackson en Black Wattle gewoeker. Iemand wil dalk iets rep oor die arm Suid-Afrikaanse grond en dit is waar, maar wingerd is n gewas wat nie noodwendig van ryk grond hou nie. Snaaks genoeg is druiwe soos mense: n klein bietjie sukkel en dit kry karakter! Ja-ja, dis weer n ander storie. Oor grond, die tipe, die inhoud, of dit water moet hou of dreineer, sal ek later meer sê, maar kom ons kyk net effe na opleidingsmetodes. Opleiding Stokke word opgelei om die volgende redes: - om peste en plae te verminder Soos wat ons nou elke plaas besoek, sal ek die soorte opleiding vermeld, maar nie bespreek nie, want dit raak te tegnies. Onthou net dat elke boer, na aanleiding van jare se ondervinding, of op aanbeveling van sy onderskeie konsultante, of danksy die druifsoort, n opleidingsmetode kies wat die druif na waarde sal neem. Terroir Terroir is n Franse woord wat die posisie van die wingerd aandui, maar ook al die ander invloede soos weer en grond, die wortelstok, en die druifsoort se aanpassing by sy mikro-, meso- en makroklimate. (Let wel dat ligging iets anders is.) Die internasionale Wynbybel, The Oxford Companion to Wine, stel dit so reg: ... the total natural environment of any viticultural site. No precise English equivalent for this quaint-essential French term and concept. Nou het jy n nuwe buzz word in jou gatsak om jou status in die regte kringe te verhoog. Onthou nou, terroir pas net by wynterme en kan jy nie praat van Bloemfontein, Durbanville of Pretoria as jou terroir nie. Die plase Ons gaan kyk of hulle reg was. Interessante dinge wat ek gehoor het soos dat vanjaar se oes in die meeste gevalle amper twee weke later is as verlede jaar. De Meye is die plaas met die kleinste produksie wat ons gaan volg met n totale 60 hektaar onder druiwe. Vir hierdie doel volg ons die Cabernet Sauvignon en die Shiraz vir die De Meye Trutina 04. Asara het 120 hektaar wingerd. Ons volg die Chenin Blanc en Sauvignon Blanc-kultivars omdat een van hulle die Asara Edellaatoes 04 gaan word. Jan is, soos altyd, vol stories en dingetjies lekker! Omdat ons nog nie weet watter van die twee kultivars gebruik gaan word vir die Edellaatoes nie, veroorsaak dit onvoorspelbaarheid. Selfs onheilspellend, sê hy. Jan praat ook die hele tyd van Steen, n term wat veral by die ouer mense bekend is. Steen is die ou naam vir Chenin Blanc, nog steeds die grootste aangeplante druifsoort in Suid-Afrika. Baie interessant om te weet is dat die 2002-Edellaatoes van n Sauvignon Blanc gemaak is en die 2003 van Chenin Blanc. Die 2003 word om en by hierdie parstyd vrygestel. Op Delheim is daar 150 hektaar wingerd. Hier volg die feite oor die Pinotage wat gebruik gaan word vir die Delheim Pinotage Rosé 04: Van die 205 hektaar wingerd op Simonsig, volg ons die Pinot Noir-, Chardonnay- en Pinot Meunier-kultivars. Laasgenoemde gaan n cap classique, nl n Simonsig Kaapse Vonkel 04 word. Simonsig het vir my van elke sone n baie goeie uiteensetting gegee van die reënval vir die area genoem: Klimaatsone 7, soos verkry van die Computing Centre for Water Research van die Universiteit van Natal (vanaf 1 Januarie amptelik die nuwe Universiteit van KwaZulu-Natal). Van die beoogde 500 hektaar wyndruiwe op Lourensford staan ons vir eers net stil by die Sauvignon Blanc 04. Met my besoek aan die plaas was Philip reg vir my. Hier dan die kort en kragtige inligting. Die Sauvignon Blanc wat ons hier gaan volg, is n eerste oes/drag, daarom is dit vir my baie opwindend en hou ek duim vas vir interessante dinge. Volgende keer gaan ek drie kort vrae vra: |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
© Kopiereg in die ontwerp en inhoud van hierdie webruimte behoort aan LitNet, uitgesluit die kopiereg in bydraes wat berus by die outeurs wat sodanige bydraes verskaf. LitNet streef na die plasing van oorspronklike materiaal en na die oop en onbeperkte uitruil van idees en menings. Die menings van bydraers tot hierdie werftuiste is dus hul eie en weerspieël nie noodwendig die mening van die redaksie en bestuur van LitNet nie. LitNet kan ongelukkig ook nie waarborg dat hierdie diens ononderbroke of foutloos sal wees nie en gebruikers wat steun op inligting wat hier verskaf word, doen dit op hul eie risiko. Media24, M-Web, Ligitprops 3042 BK en die bestuur en redaksie van LitNet aanvaar derhalwe geen aanspreeklikheid vir enige regstreekse of onregstreekse verlies of skade wat uit sodanige bydraes of die verskaffing van hierdie diens spruit nie. LitNet is ’n onafhanklike joernaal op die Internet, en word as gesamentlike onderneming deur Ligitprops 3042 BK en Media24 bedryf. |